кои сме ние

България Еър

„България Еър” АД е акционерно дружество, национален превозвач на Република България. До 14.02.2007 г. едноличен собственик е държавата в лицето на Министерство на транспорта, след което дружеството е приватизирано.

Собственик на капитала е „Бългериан Еъруейз Груп” ЕАД, като една от акциите с пореден N1 е собственост на българската държава. Капиталът на дружеството е в размер на 120 млн. лв. – 120 хиляди броя акции с номинал от 1 000 лв.

Авиокомпанията е член на Международната асоциация по въздушен транспорт /IATA/ и Международната клирингова система за разплащания IATA Clearing House и BSP.

услуги

 1. 01

  Полети по редовни линии от София, Варна и Бургас до 22 града в Европа и Близкия Изток, както и полети по вътрешни линии до Варна и Бургас

 2. 02

  Чартърни и бизнес полети до над 100 дестинации: самолетите на дружеството са наемани целогодишно от големи туроператори за превоз на туристи до дестинации в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Предлагат се и „ad-hoc” чартъри – единични чартърни полети за корпоративни и частни клиенти

 3. 03

  Лизинг на самолети – предлагат се самолети на „мокър” и „сух“ лизинг на други авиокомпании в Европа и Близкия изток

 4. 04

  Превоз на карго и поща – авиокомпанията работи с всички регистрирани спедитори на българския пазар и с избрани партньори на чуждестранните пазари

 5. 05

  Бордни продажби – компанията предлага на борда на самолетите си услугата „Sky Shop” – продажба на артикули при полети в рамките на ЕС и безмитни продажби при полети до дестинации извън ЕС

Дистрибутирането на продукта си на българския пазар авиокомпания „България Еър” осъществява чрез туристически агенции и туроператори, офисите на „Централна кооперативна банка”, както и чрез своя Call Center и собствени офиси за продажби, вкл. в интернет през сайта www.air.bg и мобилното приложение Bulgaria Air. Авиокомпанията работи с около 180 туристически агенции и туроператори в страната.

Дружеството има офиси в София, Варна и Бургас (сезонен – от юни до септември, на летище Бургас), както и представителства в Лондон и Москва. Авиокомпания „България Ер” изпълни своята амбициозна програма за разширяване и оптимизиране на дейността си. Инвестира в модернизиране на авиопарка и технологии от последно поколение за по-ефективно управление на търговската дейност.

Наземното обслужване на „България Еър” се осъществява от Swissport Bulgaria.

Поддръжката и техническото обслужване на всички самолети се извършва в авиотехническата база на Lufthansa Technik – София.

Основната част от инвестициите се насочени към подмяна на съществуващия самолетен парк с нова авиационна техника на концерна Airbus, както и на концерна Ембраер, който през 2012 г. допълни флотата на българския превозвач с 4 нови, специално произведени самолети Е-190.

ПОСЕТИ САЙТА НА БЪЛГАРИЯ ЕР